logo

•• Ako raňajkovať zdravo ••
 

Rôzne štúdie dokázali, že ľudia, ktorí pravidelne a zdravo raňajkujú, sú produktívnejší. Raňajky by mali pokryť optimálny príjem živín. Raňajkovať by sme ale mali maximálne do dvoch hodín po prebudení, pričom netreba zabúdať na tekutiny, ideálne teplé.

Raňajky by mali byť výdatné a energeticky bohaté. Ak nie sme zvyknutí raňajkovať, je potrebné začať malými porciami - stačí kúsok pečiva, trochu ovocia alebo jedno vajíčko, trochu kaše, pár lyžíc jogurtu. Každý deň potom porcie postupne zväčšujeme.

Na raňajky nie je vhodné sladké pečivo, ani prisladzované a pražené cereálie. Taktiež by sme sa mali vyhýbať sladeným smotanovým jogurtom, údeninám, taveným syrom, majonézovým šalátom a sladeným nápojom.

Najčastejšie nedostatky raňajok:

  • chudobné, nedostatočné a nie ľahké raňajky,
  • málo pestré raňajky,
  • nedostatočné uplatňovanie biologicky cenných látok (ako sú bielkoviny, vitamíny a dôležité minerálne látky).

Kvalitné raňajky by mali obsahovať komplexné sacharidy (celozrnné pečivo, obilné vločky, cereálie s nízkym obsahom cukru), bielkoviny (jogurt, syr, mlieko, vajcia), tuky (orechy, avokádo, olivy, kokos) a vitamíny (ovocie a zelenina)

Raňajky mali mať čo najväčšiu výživovú hodnotu, dostatočne nás zasýtiť na dlhšiu dobu a dodať energiu až do ďalšieho jedla.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...