•• Ako raňajkovať zdravo ••
Rôzne štúdie dokázali, že ľudia, ktorí pravidelne a zdravo raňajkujú, sú produktívnejší. Raňajky by mali pokryť optimálny príjem živín. Raňajkovať by sme ale mali maximálne do dvoch hodín po prebudení, pričom netreba zabúdať na tekutiny, ideálne teplé.
Raňajky by mali byť výdatné a energeticky bohaté. Ak nie sme zvyknutí raňajkovať, je potrebné začať malými porciami - stačí kúsok pečiva, trochu ovocia alebo jedno vajíčko, trochu kaše, pár lyžíc jogurtu. Každý deň potom porcie postupne zväčšujeme.
Na raňajky nie je vhodné sladké pečivo, ani prisladzované a pražené cereálie. Taktiež by sme sa mali vyhýbať sladeným smotanovým jogurtom, údeninám, taveným syrom, majonézovým šalátom a sladeným nápojom.
Najčastejšie nedostatky raňajok:
Kvalitné raňajky by mali obsahovať komplexné sacharidy (celozrnné pečivo, obilné vločky, cereálie s nízkym obsahom cukru), bielkoviny (jogurt, syr, mlieko, vajcia), tuky (orechy, avokádo, olivy, kokos) a vitamíny (ovocie a zelenina)
Raňajky mali mať čo najväčšiu výživovú hodnotu, dostatočne nás zasýtiť na dlhšiu dobu a dodať energiu až do ďalšieho jedla.